ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

 Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για τα μέταλλα κοσμήματος Υπάρχουν διάφορα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία του κοσμήματος. Με τη γνώση των πληροφοριών για τα διαφορετικά μέταλλα, τα οφέλη τους το ένα έναντι του άλλου και τις μοναδικές ιδιότητές τους θα είστε σε θέση να λάβετε μια καλύτερη και ενημερωμένη απόφαση για την αγορά του κοσμήματός σας. Οι τύποι μετάλλων που χρησιμοποιούνται συνήθως για να κάνουν το κόσμημα να περιλάβει το χρυσό, το λευκόχρυσο, το τιτάνιο, το ασήμι και ανοξείδωτο χάλυβα. Τα μέταλλα 

συμπεριλαμβανομένου του ρόδιου και του παλλαδίου χρησιμοποιούνται επίσης με το κόσμημα. Κάτω θα βρείτε τις πληροφορίες για κάθε έναν από αυτούς τους τύπους μετάλλων, μαζί με τις πληροφορίες για τις οποίες τα μέταλλα είναι καλύτερα για τους ιδιαίτερους τύπους κοσμημάτων

• Χρυσός 
• Λευκόχρυσος 
• Τιτάνιο 
• Ασήμι 
• Ανοξείδωτος χάλυβας 
• Ρόδιο 
• Πλατίνα 

 ΧΡΥΣΟΣ: Υπάρχουν δύο πράγματα που εξετάζουν κατά την αγορά τού χρυσού κοσμήματος. Κατ' αρχάς, πόσα καράτια να είναι και δεύτερο, το χρυσό χρώμα ή ο συνδυασμός διαθέσιμων χρωμάτων του χρυσού. Χρυσό καράτι Υπάρχει διάφορα στα διαθέσιμα καράτια για το χρυσό. Το καράτι είναι το χρυσό περιεχόμενο του μετάλλου. Το καράτι μετρά το ποσοστό του καθαρού χρυσού που αναμιγνύεται με άλλο κράμα μετάλλων για να αποτελέσει το τελικό μέταλλο. Το καράτι αντιπροσωπεύεται σε πολλές χώρες από το CT συντμήσεων. Το καράτι μπορεί επίσης να κληθεί Karat, που αντιπροσωπεύεται από το kt ή το Κ. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το καράτι χρησιμοποιείται επίσης για να μετρήσει το βάρος των διαμαντιών και των πολύτιμων λίθων. Αν και το ίδιο όνομα χρησιμοποιείται, οι δύο μετρήσεις μετρούν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του κοσμήματος. 

Τα χρυσά καράτια που χρησιμοποιούνται κανονικά είναι 9kt, 14kt και 18kt. Όσο υψηλότερο το ποσοστό του χρυσού που χρησιμοποιείται στο τελικό μέταλλο, τόσο πολυτιμότερο και ακριβό θα είναι το μέταλλο. Έτσι αν όλα τα άλλα πράγματα είναι τα ίδια, ένα 18kt δαχτυλίδι θα είναι ακριβότερα από ένα 14kt δαχτυλίδι και ένα 14kt δαχτυλίδι θα είναι ακριβότερο από ένα 9kt δαχτυλίδι.

 ΧΡΥΣΟΣ: 9kt ο χρυσός περιέχει τον καθαρό χρυσό 37.5% (375 μέρη ανά χίλια μέρη). 14kt ο χρυσός περιέχει τον καθαρό χρυσό 58.5% (585 μέρη ανά χίλια μέρη). 18kt ο χρυσός περιέχει τον καθαρό χρυσό 75% (750 μέρη ανά χίλια μέρη). Το υπόλοιπο των μετάλλων αποτελείται από έναν συνδυασμό κραμάτων, διαφορετικά μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν να δώσουν στο μέταλλο τη μοναδική εμφάνισή του, όπως ένα διαφορετικό χρώμα. 


Άλλα χρυσά καράτια χρησιμοποιούνται στα διαφορετικά μέρη του κόσμου συμπεριλαμβανομένου 10ct, 22ct και 24ct. Γενικά θεωρείται ότι 22ct και 24ct χρυσός είναι πάρα πολύ μαλακό για να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κοσμημάτων που θα φοριούνται. 10ct ο χρυσός (417 μέρη καθαρού χρυσού ανά χίλια μέρη) είναι πολύ παρόμοιος με 9kt το χρυσό και ο λόγος για τον οποίο μερικές χώρες χρησιμοποιούν 9kt και άλλες χώρες χρησιμοποιούν 10ct οφείλεται στους ιστορικούς λόγους. 

Το κόσμημα είναι κανονικά σφραγισμένο με έναν χαρακτηρισμό για να παρουσιάσει τον τύπο χρυσού. Για 9kt η σφραγίδα είναι κανονικά είτε ο αριθμός 375, 9kt, 9kt είτε 9K. Για 14kt η σφραγίδα είναι κανονικά είτε ο αριθμός 585, 14kt, 14kt είτε 14K. Για 18kt η σφραγίδα είναι κανονικά είτε ο αριθμός 750, 18kt, 18kt είτε 18K. Οι σφραγίδες δείχνουν μόνο το καράτι του μετάλλου. Δεν δείχνουν το χρώμα του. Τόσο παραδείγματος χάριν ένα 18kt κίτρινο χρυσό δαχτυλίδι θα είχε μια σφραγίδα 750 όπως ένα 18kt λευκόχρυσο δαχτυλίδι. 9kt, 14kt και 18kt ο χρυσός είναι σχετικά σκληρό και ανθεκτικό μέταλλο και είναι κατάλληλο για τη χρήση σε όλους τους τύπους κοσμημάτων. 


Ο χρυσός είναι επίσης κατάλληλος να χρησιμοποιηθεί στο κόσμημα που φοριέται σε καθημερινή βάση. Η σκληρότητα μετάλλων μετριέται από αυτό που καλείται κλίμακα Vickers όπου τα σκληρότερα μέταλλα λαμβάνουν ένα υψηλότερο αποτέλεσμα Vickers από τα λιγότερα σκληρά μέταλλα. Χρώματα Έπειτα πρέπει να εξετάσουμε το χρώμα του χρυσού. 


Ο χρυσός είναι διαθέσιμος σε διάφορα διαφορετικά χρώματα. Ο δημοφιλέστερος είναι ο κίτρινος χρυσός, και ακολουθεί ο λευκόχρυσος, αν και άλλα χρώματα του είναι μερικές φορές διαθέσιμα όπως του χαλκού. Το κόσμημα μπορεί επίσης να γίνει χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό διαφορετικών χρωμάτων του χρυσού. Αυτά τα στοιχεία κοσμήματος καλούνται μερικές φορές δίχρωμα, τρίχρωμα ς ή πολύχρωμα. Το χρυσό περιεχόμενο του κίτρινου χρυσού μετριέται με τον ίδιο τρόπο που μετριέται και του λευκόχρυσου. 


Έτσι ένα 18kt λευκόχρυσο δαχτυλίδι περιέχει τον καθαρό χρυσό 75%, ακριβώς όπως ο 18kt κίτρινος χρυσός περιέχει τον καθαρό χρυσό 75%. Η διαφορά στο χρώμα μεταξύ κίτρινος ή άσπρος καθορίζεται από τα μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν στο μίγμα κραμάτων. Δεδομένου ότι η διαφορά χρώματος οφείλεται στα τμήματα μετάλλων στο μίγμα κραμάτων, το χρώμα του κίτρινου χρυσού δεν θα εξασθενίσει όσο και αν φορεθεί. 


Ο κίτρινος χρυσός γίνεται με τη μίξη του καθαρού χρυσού με τα μέταλλα κραμάτων όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Ο κόκκινος χρυσός γίνεται χρησιμοποιώντας ένα μίγμα καθαρού χρυσού με κράματα συμπεριλαμβανομένου του χαλκού. Ο χαλκός παρέχει το κοκκινωπό χρώμα. Ο λευκόχρυσος είναι ένα κράμα του χρυσού και μερικών άσπρων μετάλλων όπως το ασήμι και το παλλάδιο. Παραδοσιακά το νικέλιο χρησιμοποιήθηκε στον λευκόχρυσο, εντούτοις, νικέλιο δεν χρησιμοποιείται πλέον στον περισσότερο κόσμο σήμερα δεδομένου ότι το νικέλιο μπορεί να προκαλέσει τις αλλεργίες σε μερικούς ανθρώπους. 


 Τα λευκόχρυσα κοσμήματα επιμεταλλώνονται με ένα άλλο άσπρο μέταλλο αποκαλούμενο ρόδιο. Το ρόδιο είναι ένα μέταλλο πολύ παρόμοιο με την πλατίνα και το ρόδιο μοιράζεται πολλές από τις ιδιότητες της πλατίνας συμπεριλαμβανομένου του άσπρου χρώματός του. Η επένδυση ρόδιου χρησιμοποιείται για να κάνει τον λευκόχρυσο να φανεί πιο άσπρο.


 Το φυσικό χρώμα του λευκόχρυσου είναι πραγματικά ένα ανοικτό γκριζοκίτρινο χρώμα. Το ρόδιο είναι πολύ άσπρο και πολύ σκληρό, με μεγάλη αντοχή. Για να κρατήσει ένα λευκόχρυσο δαχτυλίδι το καλύτερό είναι να επαναρόδιονεται ανά διαστήματα ανάλογα με τη χρήση του. Δεδομένου ότι κάθε χρώμα του χρυσού περιέχει το ίδιο ποσοστό του καθαρού χρυσού τη διαφορά στο χρώμα την κάνει το είδος του μετάλλου που θα προσθέσουμε για να καλύψουμε το 100% του κράματος. (Αν υποθέσουμε για 18kt η περιεκτικότητα του σε καθαρό χρυσό είναι 75% το υπόλοιπο 25% είναι άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός, ο μπρούντζος ή το ασήμι). Μπορεί να υπάρξει μια διαφορά στο χρώμα μεταξύ των διαφορετικών καρατιών του χρυσού. 18kt ο κίτρινος χρυσός είναι πιο κίτρινος από 9kt ή 14kt 9kt έχει ένα σκοτεινότερο χρώμα ροδαλό-χαλκού από 18kt. 14kt λευκόχρυσος και 18kt λευκόχρυσος έχουν ένα παρόμοιο άσπρο χρώμα (δεδομένου ότι κανονικά και οι δύο έχουν μια επένδυση ρόδιου). Κατά σύγκριση της τιμής των χρυσών χρωμάτων στο ίδιο καράτι, ο λευκόχρυσος είναι κανονικά λίγο ακριβότερος από τον κίτρινο χρυσό λόγω της επιροδίωσης. Το ρόδιο όπως και πλατίνα κοστίζουν περίπου τρεις φορές πάνω από το χρυσό. Κατά προσπάθεια να αποφασιστεί μεταξύ των τύπων καρατιού που θα χρησιμοποιηθεί υπάρχουν τρία πράγματα που εξετάζονται. 1. Η αντοχή των μετάλλων με την καθημερινή χρήση. 2. Η διαφορά στο χρώμα μεταξύ 9kt, 14kt και 18kt του χρυσού 3. Η διαφορά στην τιμή μεταξύ των καρατιών. Στην πραγματικότητα, 18kt γενικά κρατά περισσότερο για να φορεθεί καθημερινά από τα 14kt και τείνει να φανεί καλύτερο κατά τη διάρκεια των ετών. Αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους 18kt προτιμάται για τα δαχτυλίδια αρραβώνα. ΤΙΤΑΝΙΟ Το τιτάνιο είναι ένα φυσικό στοιχείο που έχει ένα ασημένιο-γκριζοπό-άσπρο χρώμα. Το τιτάνιο είναι το σκληρότερο φυσικό μέταλλο στον κόσμο. Είναι πολύ ισχυρό, τρεις φορές η δύναμη του χάλυβα και πολύ ισχυρότερος από το χρυσό, το ασήμι και την πλατίνα όμως είναι πολύ ελαφρύ. Το καθαρό τιτάνιο είναι επίσης 100% αντιαλλεργικό που σημαίνει ότι αυτό είναι ασφαλή για τον καθένα να το φορέσει δεδομένου ότι δεν θα αντιδράσει στο δέρμα του. Το τιτάνιο παρέχει διάφορους μοναδικούς παράγοντες που το κάνουν ένα καλό μέταλλο για το κόσμημα. Είναι πολύ ισχυρό, στην κάμψη και στις γρατσουνιές ανθεκτικότερο από το χρυσό, το ασήμι και την πλατίνα, είναι ελαφρύ και προσφέρει σημαντικά μια εξωτική σειρά χρωμάτων που άλλα μέταλλα δεν έχουν. Μια από τις ιδιότητες του τιτανίου είναι ότι δεν μπορεί να συγκολληθεί, το οποίο σημαίνει ότι τα δαχτυλίδια 

τιτανίου δεν μπορούν κανονικά να επισκευασθούν. (μόνο με laser). Πλατίνα Η πλατίνα είναι ένα άσπρο μέταλλο, αλλά αντίθετα από το χρυσό χρησιμοποιείται στο κόσμημα σε σχεδόν καθαρή μορφή (περίπου 95% καθαρό). Η Πλατίνα εξαιρετικά πολύ άσπρη, έτσι δεν καλύπτεται με ρόδιο όπως ο λευκόχρυσος. Η πλατίνα είναι πολύ πυκνό και βαρύ μέταλλο, έτσι ένα δαχτυλίδι πλατίνας θα είναι βαρύτερο από ένα 18kt χρυσό δαχτυλίδι. Έχει αφάνταστη αντοχή στο χρόνο. Με μια συνήθη χρήση ένα κόσμημα πλατίνας θα το χαίρονται καινούριο πολλές γενιές. Η πλατίνα είναι, εντούτοις, σημαντικά ακριβότερη από το χρυσό. Ένα δαχτυλίδι πλατίνας είναι τρεις έως τέσσερις φορές ακριβότερο ενός αντίστοιχου 18kt λευκόχρυσου δαχτυλιδιού, (συμπεριλαμβανομένης και την κατά πολύ ακριβότερη εργασία του) Η πλατίνα είναι μια επιλογή γοήτρου και επιλέγεται συχνά μεταξύ πλουσίων και διασήμων. Η πλατίνα δεν χρησιμοποιείται στην πλήρη σειρά των προϊόντων κοσμήματος λόγω της υψηλότερης τιμής της. ΤΟ ORO.GR χάρη στο άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο, την εμπειρία και γνώση σαράντα και πλέον ετών μπορεί να κατασκευάσει για σας που ζητάτε κάτι ξεχωριστό και μοναδικό, βέρες ή κόσμημα από πλατίνα εξολοκλήρου δουλεμένο στο χέρι (μόνο έτσι δουλεύεται η πλατίνα) είτε δικό μας σχέδιο είτε κάποιο δικό σας. Φυσικά με τη γραπτή του εγγύηση. Ασήμι Το εξαιρετικό ασήμι είναι ένα άσπρο-γκρίζο μέταλλο που είναι κατά πολύ οικονομικότερο από το χρυσό, το τιτάνιο και φυσικά την πλατίνα. Το ασήμι είναι μαλακότερο μέταλλο και δεν έχει τη σκληρότητα ότι των παραπάνω. Το ασήμι είναι ένα δημοφιλές μέταλλο για τη χρήση του στο κόσμημα, κατασκευάζονται από αυτό σε περιεκτικότητα ασημιού κοσμήματα 92,5%(925), 95%(950) και 97,5(975) ότι λογής κόσμημα μπορεί να φανταστεί κανείς λόγω της χαμηλής τιμής του και της ευκολίας με την οποία δουλεύεται. Δεν προτείνεται όμως για κοσμήματα «σύμβολα» βέρες, δαχτυλίδι αρραβώνα κ.α. Το ασήμι είναι επιρρεπή σε οξείδωση, αναγκάζοντας το μερικές φορές να γίνει μαύρο. Το ασημένιο κόσμημα μπορεί εύκολα να μοιάσει με καινούριο πάλι εάν χρησιμοποιείτε έναν καθαριστή ασημένιου κοσμήματος (κρέμα,αλοιφή ή υγρό διαθέσιμο από τα περισσότερα καταστήματα) ή εάν καθαρίζετε το κόσμημά σας σε ένα κατάστημα αργυροχρυσοχοίας Ανοξείδωτος χάλυβας Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται όχι παραδοσιακά, στο κόσμημα, αν και η δημοτικότητά του αυξάνεται. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ένα σχετικά σκληρό και ανθεκτικό μέταλλο. 


Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα δαχτυλίδια, βραχιόλια, περιδέραια κ.α. Η σειρά του κοσμήματος ανοξείδωτου χάλυβα είναι γενικά περιορισμένη απ'ό, τι για άλλα μέταλλα. Είναι το χρώμα του Λευκόχρυσου διαφορετικό με την Πλατίνα; Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από εάν το λευκόχρυσο κόσμημα είναι στο φυσικό χρώμα του ή εάν είναι επιροδιομένο. Εάν ένα λευκόχρυσο στοιχείο είναι επιροδιομένο (σημείωση: τα περισσότερα λευκόχρυσα δαχτυλίδια καλύπτονται από ρόδιο) έπειτα τη διαφορά χρώματος δεν θα είναι πραγματικά αξιοπρόσεχτη. Παραδείγματος χάριν, η εικόνα στο παραπάνω παρουσιάζει σε ένα επιροδιομένο 18kt λευκόχρυσο δαχτυλίδι μονόπτερο με διαμάντι μαζί με μία βέρα πλατίνας. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία διαφορά στο χρώμα μετάλλων, (παρά μόνο στην αντοχή). Κατόπιν συγκρίνετε σʼ αυτήν την εικόνα την αντίθεση που παρουσιάζει στο χρώμα μεταξύ των φυσικών χρωμάτων της πλατίνας και του λευκόχρυσου. Αυτό το λευκό δαχτυλίδι πλατίνας και λευκόχρυσου των είναι ένας συνδυασμός των δυο. Τα ανοιχτόχρωμα τμήματα είναι πλατίνα και τα σκοτεινότερα τμήματα είναι το φυσικό χρώμα του λευκόχρυσου(χωρίς επιροδίοση).